Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Magunkról -bemutatkozunk

Üdvözlünk! A honlapunkat azért hoztuk létre, hogy a leonbergi iránt érdeklődők betekintést nyerhessenek, hogyan élünk a leóval, tájékozódni tudjanak a fajtáról és azért, hogy mi hobby-tartók, állatbarátok mindenféle érdek nélkül tudjunk segíteni a döntésben:  jó ötlet-e, hogy leonbergi kerüljön a  családba!

Ami nagyon fontos: felelős tenyésztők nem fogják rábeszélni a fajta iránt érdeklődőket, hogy feltétlen leonbergit vásároljanak és nem is lehet folyamatosan és bármikor kutyát venni náluk. Érdeklődnek és tájékozódnak a körülmények felől, sokat beszélgetnek a jövőbeli gazdikkal. Nagyon fontos, hogyan él a kiskutya a tenyésztőnél az első két-három hónapban! Ha elviszik az anyjától, ha be vannak zárva, ha kiabálnak vele, az a kutya valószínűleg félénk, távolságtartó lehet, komoly idegrendszeri problémákkal. Így én nem javaslom azt a helyet, ahol így tartják a leókat és azt sem, ahol szinte rátukmálják az emberre a kiskutyát. Érdemes várni is egy alomra, akár éveket is, ha úgy látjuk, az lenne a nekünk való!
Mielőtt kutyát vennél: katt
ide!

Tagjai vagyunk HLT-nek,  és azért munkálkodunk, hogy segíthessünk a bajba került leókon, azok keverékein és tudatosítsuk a felelős állattartást. Természetesen azoknak a jövendőbeli gazdiknak szeretnénk ajánlani ezt a fajtát, akik tagjainkhoz hasonlóan boldog, szabad, szeretetteljes életet tudnak biztosítani kutyáik számára!

Brúnónk 2005. január 10-én született, épp amikor keresgéltünk eltávozott kutyánk, Apolló, a bobtail után kiskutyát magunknak, nagyon megtetszett a leonbergi fajta. Gyermekbarát, remek megjelenésű, igazi családi mackó. Akkor ellátogattunk több helyre is, de a legnagyobb hatást Brúnó apukája, Alfi tette ránk: egy barátságos, nagyfejű, nagytermetű leonbergi, aki rácsüccsent a lábamra és nem mozdult onnan. Itt eldőlt, hogy leónk lesz egészen biztosan! Brúnó mamája Heszti is egy tüneményes leonbergi volt, sajnos már Alfival együtt ő sincs közöttünk...
Brúnót jellemezni csak és kizárólag pozitív jelzőkkel tudjuk: elsősorban Társ. Impozáns megjelenésű, a tekintetétől mindig elolvadunk, a természete is kiváló, kiegyensúlyozott, barátságos (megjegyzem ez a normális!) Nagyon értelmes, mindig nagyon könnyen tanult. Imádja Manót, akit azért vettünk, hogy ő ne unatkozzon, míg dolgozunk. Nagyon szereti a cicáinkat is, nálunk megvalósult a kutya-macska barátság! Lányom, Domi egészen picike korától foglalkozott vele, így természetesen nagy-nagy barátja a gyerekeknek, ami rendkívül fontos! Megfigyeltük, ha gyerekek jönnek hozzánk feltöltődve távoznak. De a felnőttek is!
Kiállításokra is járogattunk vele, kicsi kora óta, melyet megszakított egy majdnem végzetes babézia és sajnos a lyme-kór is. Brúnó példásan szerepelt a körben, a gazdi elérte, hogy kiváló a ringdresszúrája, melynek titka nagyon egyszerű: a gazdi és kutya  fantasztikusan jó kapcsolata és a sok gyakorlás!

A leonberger egy csodálatos kutyafajta, jó esetben sosem fogunk csalódni benne! Aki ezt a fajtát választja, többségében megmarad leonbergi-rajongó egy életen át! Általa sok igaz barátra leltünk, ami remek dolog!

Kedves Látogatónk, szívből ajánlom a fajtát Neked, de gondold át, hogy valóban Neked való-e a leonberger! Lesz-e elegendő időd, energiád és sajnos nem utolsó sorban megfelelő anyagi helyzeted a tartására? A leonbergi nem tartozik az alacsony árkategóriás kutyafajták közé, ami azt jelenti, hogy 150.000 Ft-nál kezdődik az ára. Ahol ennél kevesebbe kerül , ott valami gond van! (Sajnos  a magasabb ár sem mindig garancia a jó idegrendszerre, a jó minőségre...) Tartása is költséges, professzionális, jó minőségű táppal érdemes etetni és elképzelhető, hogy szükség lesz egyéb kiegészítők adására is a növekedési időszakban, amennyiben az állatorvos úgy látja. Érdemes a tenyésztő tanácsait is megfogadni és  a HLT honlapját is olvasgatni, még a leonbergi vásárlás előtt!

Kérlek olvasd el a "Fajtaleírást" is! - remekül összefoglalja a leonbergi jellemvonásait!

brunofej1.jpg

 

Boldog leós éveket kívánok!

Vizdák Andi

 

bruno-teli.jpg

 

 

xa-es-bubu4.jpg

bruno-xanti.jpg

 

 

bubu.jpg